Skip to main content
Összehasonlítás 1

Prémium szaniterek a luxus fürdőszobákhoz: Kádak, zuhanyzók és csaptelepek

By július 31st, 2023Hírek

Prémium szaniterek a luxus fürdőszobákhoz: Kádak, zuhanyzók és csaptelepek

Prémium szaniterek a luxus fürdőszobákhoz: Kádak, zuhanyzók és csaptelepek

A fürdőszoba ma már sokkal több, mint csupán a tisztálkodás helyszíne. A funkcionalitás mellett egyre inkább teret nyer a kényelem, illetve a helyiség által közvetített kellemes hangulat. Fontossá vált a relaxáció, feltöltődés, mindez egy elegáns, finoman visszafogott, mégis egyedi színtéren. Most bemutatjuk, hogy ezt hogyan lehet elérni, mik a legfontosabb szempontok 2023-ban a fürdőszobák kivitelezésnél. Ha Ön is szeretné a legfrissebb trendek szem előtt tartásával létrehozni fürdőszobáját, akkor ez a cikk Önnek szól!

Fürdőszoba trendek 2023-ban

Bár a lakberendezési trendek egyik évről a másikra keveset változnak, az ördög a finom részletekben rejlik. Idén továbbra is növekszik a természetes alapanyok használatának igénye. A fürdő egyre inkább átveszi a spa-hangulatot, a szerelvények, szaniterek is ezt próbálják alátámasztani. Természetesen marad a mosdó, kád, zuhanyzó, viszont újra előtérbe kerülnek a bidék, illetve egyre több helyen jelenik meg a piszoár. Ezek a kényelem, illetve a higiénia fokozásának igényét mutatják. Az éles sarkokat fokozatosan felváltják a gömbölyded formák, lekerekített élek. Ezzel is otthonosabbá, barátságosabbá válik ez a helyiség.

A tömegektől még távol áll, azonban a luxus és a kényelem magasiskoláját a jakuzzik, illetve szaunák képviselik. Ezekkel a kiegészítőkkel minden hétvége wellness-hétvége, illetve a mindennapok fáradtsága is tökéletes körülmények között enyhíthető.

Burkolatok, színek

A minimalizmust felváltja a finom játék. Kifejezetten hatásos például, ha azonos alapszínek esetén a matt és a fényes felületek váltakozásával csempészünk izgalmat a térbe. A csempék, járólapok hidegségét ellensúlyozandó egyre inkább előtérbe kerülnek a fa bútorok.

A burkolatok színe, stílusa széles skálán mozog, amelynek több oka is van. Az egyik a spórolás iránti igény. Emiatt eltűnnek a nagyméretű járólapok, illetve egyre gyakoribb, hogy a falakat festékkel, tapétával fedik hidegburkolat helyett. Aki mégis marad a csempéknél, azoknál a kézműves hatást keltő, kisebb lapok lesznek a befutók.

A színek tekintetében a fekete, vagy antracit szürke az új fehér. Azonban kisebb helyiségeknél ez nyomasztóan hat, ilyen esetben alternatívát jelentenek a világos, meleg földszínek. Például a homok bézs, a pasztell okkersárga vagy a barna meleg árnyalatai.

Egyre népszerűbbé válnak a szobanövények is, ami szintén teljesen érthető. Egyrészt a meleg, illetve a sötét burkolatokon elhelyezett fa bútorokkal is nagyon jól harmonizálnak a zöld színek, másrészt kifejezetten otthonossá teszik a helyet. Ráadásul a párát is számos növény jól viseli, abból pedig itt jut nekik bőven.

Kád

Lehet, hogy a padlón, illetve a falon megjelennek a különböző színek, minták, azonban a kád továbbra is marad egyszerű, letisztult. Viszont egyértelműen a szabadon álló példányok dominálnak. Ezek kecses hangulatúak, több méretben elérhetők, ezért kisebb fürdőkben is tökéletesen elhelyezhetők. Jól harmonizálnak a spa hangulattal, könnyen a helyiség középpontjává válnak.

Az egyszerű letisztultság sem jelenti azonban az egyedi elképzelések teljes elfojtását. A Calabria Black például fehér belsővel, illetve fekete külsővel erősen kontrasztos. Egy világos szobában kitűnik a bútorok közül, a sötétebb tónusok előtt pedig a külső fele beleolvad a környezetébe, belseje pedig valósággal lebeg. Kapható matt verzióban, így a korábban már említett fényes-matt felületek játékánál is számíthatunk rá.

Bár színében hasonló, mégis totális kontrasztot kínál a Carib Black Matt kád. Az öntött márványkád kívül-belül matt fekete színben pompázik, modern vagy loft stílusú enteriőrben szinte kötelező darab.

Természetesen fehér megoldásokból is akad bőven. Itt a szín miatt garantáltan nem kell aggódnunk, mindenhol jól fog mutatni. Viszont széles választék van a formák tekintetében. A Flavia teljesen négyszögletes, az Accord White Matt légies, ovális, illetve a pereme is ívelt.

Ha pedig a cél a tökéletes relaxáció, akkor érdemes a hidromasszázs kádak között böngészni. Ezek közül is több méret és forma áll rendelkezésre. Ezek a kádak ráadásul garantáltan nem csak a spa hangulatot, hanem az élményt is elviszik otthonába.

A szabadon álló kádhoz, pedig természetesen szabadon álló csaptelep dukál. Itt is elérhető a klasszikus, ezüst színű megoldás, viszont lehetőség van a játékra is. Az Aurum aranyszínű bevonattal a szoba ékszere. A matt fekete Mamba pedig tökéletes párja a fekete kádaknak, a fehér fürdőalkalmatosságok mellett pedig ízléses kontraszt.

A kád kérdés eldöntése is csak első ránézésre könnyű feladat, az egyszerű színek mellett bőven akad lehetőség a szoba hangulatának hangsúlyozására, személyiségünk megmutatására.

Zuhany

A zuhanyzók esetében is egyértelmű trend a walk-in-shower megjelenése. Ez a típus a tálca nélküli zuhanyokat takarja. Rendkívül elegáns, letisztult, ráadásul a mérete sem meghatározott a tálca miatt. Hátránya azonban, hogy kisebb fürdőszobák esetén nem mindig kivitelezhető.

Ilyenkor azonban továbbra is ott van a zuhanytálcák, vagy komplett zuhanykabinok lehetősége. Ezek között is találunk a sarokba helyezhető íves, illetve téglalap alapterületű darabokat. Ezek több méretben kaphatóak, ezért itt is van lehetőség a variálásra.Azonban attól függetlenül, hogy walk-in-shower, vagy tálcás megoldás mellett döntünk, érdemes alaposan átgondolni a zuhanypanel kérdését. Itt a megszokott ezüst, inox színek mellett szintén húzhatunk merészet. A Mariner Black Matt fekete, a Mona zuhanypanel pedig bronz színben pompázik. A megszokottól való eltérés ezen módja tökéletes lehetőség arra, hogy az egyszerű fürdőszobák minimalizmusát megtörjük és kis luxust csempésszünk a helyiségbe.

Kád vagy zuhany?

Örök dilemma, hogy fürdőkádat, vagy zuhanyt válasszunk. Ebben most a trendek sem segítenek nekünk, hiszen a szabadon álló kádak és a walk-in-shower jelentette újítás mind a két módszert trendivé, elegánssá teszi. Korábban el lehetett intézni annyival a döntést, hogy kis helyre válasszunk zuhanyzót, nagyobbra meg kádat. Azonban ez sem feltétlen állja meg a helyét, szintén az előbb említett okok miatt. A zuhanyzó is lehet nagy és tágas, illetve vékony anyagának köszönhetően a kád is lehet kecses, kicsi.

Végső soron érdemes az egyéni preferenciára bízni a döntést. Különböző hibrid megoldásokkal pedig még a kényelmünket is fokozhatjuk. Ha van rá helyünk akkor érdemes a szabadon álló kád mellé egy tálca nélküli zuhanyzót rakni. Így egyszerre érhető el a gyors zuhanyzás és a relaxáló fürdőzés. Alternatíva lehet még továbbá a fal mellett álló fürdőkád esetén kádparaván beszerzése. Így a zuhanyzás fröcskölés és kényelmetlenkedés nélkül megoldható, illetve továbbra is megmarad a pihentető ázás lehetősége.

Csaptelep a luxus élményhez

A fürdőszoba tervezés nagy kihívása a minimalizmus és a maximalizmus közötti egyensúlyozás. A tökéletes mosdó, illetve csaptelep párosítása azonban kiválaló lehetőség ennek az érzékeny mérlegnek a kiegyenlítésére.

A mosdó a kádhoz hasonlít, abból a szempontból, hogy itt is dominánssá válnak a szabadon álló, pultra építhető megoldások. A színek, illetve formák tekintetében azonban megmarad az egyszerűség, letisztultság. Viszont pont ezek a tulajdonságok teszik lehetővé, hogy egy szembeötlő csapteleppel feldobjuk a szoba hangulatát, megtörjük a minimalizmus egyhangúságát, hangsúlyozzuk az egyéniségünket.

A pultra építhető mosdók között szintén elérhető a fekete külső fehér belsővel, a kívül belül fekete és a teljesen fehér megoldás. A formák tekintetében a négyzetestől fokozatosan haladhatunk a kör alakú felé, az Iris porcelán mosdó pedig egy igazán különleges, kerek sarkú háromszög formával tökéletesen alkalmas a megszokott formák megtörésére.

A fekete, arany, réz színű csaptelepek eleganciát sugároznak, a zavaró zsúfoltság helyett pedig a luxus érzést növelik. Emellett lehetőséget adnak a modern, éles síkváltások és a gyengéd, kerek szélekkel való játékra.

Ha a klasszikus luxus feeling a cél, az Aurum, modern, lapos, arany színű csaptelepei fehér mosdóval párosítva tökéletes választásnak bizonyulnak. Az arany szín azonban a fekete mellett is jól mutat, ha titokzatosabb, visszafogott mégis elegáns helyiséget tervezünk, akkor ez a kombináció lesz a nyerő.

Hasonló stílust képvisel, teljesen matt kivitelben a Mamba kollekciója. Ezen csaptelepek matt mosdóval párosítva, elegánsan a háttérbe húzódnak, lehetőséget adva arra, hogy egy izgalmasabb csempe, a fal mintázata vagy éppen a bútorok domináljanak a fürdőszobában. Ha pedig a célunk pont a szoba ezen régiójának hangsúlyossá tétele, akkor az Umbra kollekciót válasszuk. Itt a csaptelep már önmagában kombinálja a fekete és a bronz színeket.

Így már nem érdemes tervezni

Lehet, hogy a trendek lassan változnak, azonban van olyan megoldás, ami népszerűtlenné válik. Ha valakinek mégis ez tetszik, az sem baj, azonban a ház későbbi értékesítésénél is kellemetlen, illetve a divat soha nem véletlen alakul ki, gyakran az ízlésünket követi és formálja egyben, mindenképpen érdemes ezért figyelni a mérvadó stílusirányzatokat.

Fehér

A csempétől a plafonig fehér fürdőszoba már a múlté. Az egyszerűség, letisztultság igénye szülte ezt a stílust, azonban mára túlságosan sterillé vált. Emellett egyhangú, illetve a legkisebb szennyeződés is azonnal látszik, ezért a rendben tartása is macerás.

Végletek

Az előző ponthoz nagyon hasonló a minimalizmus, illetve maximalizmus végleteinek eltűnése is. A minimalizmus az egyszerűség jegyében született, azonban túlzottan uniformizáló, kicsi a mozgástér a terek személyre szabásához.  Ezt váltotta a maximalizmus, ami azonban már túl sok. A rendezett káosz kimerítő, sokszor túlzónak hat. Ezért a jelen kor kihívása a kettő közötti tökéletes átmenet kialakítása. Ez állhat a minimalizmus személyiséggel való megtöltéséből, vagy a maximalizmus egyszerűbbé tételéből.

Ezért jó megoldás a korábban már említett matt és fényes felületek váltása, vagy a megszokottól eltérő színű csaptelep, zuhanypanel választása. Szintén sokat javíthat a hangulaton, ha egy domináns szín helyett 2-3 féle, vissza-visszatérő árnyalat kombinációját alkalmazzuk.

Fa hatású burkolat

A fa hatású csempék, járólapok nagy teret hódítottak maguknak az elmúlt években. Jól ötvözik a vizes helyiségekben szükséges vízálló burkolatot és a fa kellemes kinézetét. Azonban már kevésbé tekinthetőek divatosnak. Cserébe a bútorok, szekrények esetében egyre nagyobb teret nyer a fa, csupán a padlóról és a falakról száműzte őket az ízlés változása.

Valódi luxus a fürdőszobában csak gondos tervezéssel érhető el. Fontos, hogy a berendezési tárgyak, mosdó, szekrények, kiegészítők mind egy koncepció alapján kerüljenek kiválasztásra. Az átgondoltság mellett pedig fontos a minőségi anyagok, termékek használata. A prémium, luxus termékekért forduljon a Wellishez!

Wellis Hírek

Értesülj a Wellis legfrissebb híreiről első kézből!

Kerti bútor kisokos

Read More

Mit érdemes figyelembe vennünk, ha kerti bútort vásárlunk?

Read More

Jakuzzi medence vásár

Read More