Skip to main content
Összehasonlítás 1

Milyen egészségügyi panaszokat enyhít a szaunázás?

By július 31st, 2023Hírek

Milyen egészségügyi panaszokat enyhít a szaunázás?

Milyen egészségügyi panaszokat enyhít a szaunázás?

Arról már talán mindenki hallott, hogy a szaunázás jót tesz az egészségnek, de vajon pontosan milyen típusú egészségügyi panaszok esetén várhat javulást? Cikkünkben bemutatjuk a rendszeres szaunázás áldásos hatásait! Ezek után lehet, hogy Ön is beiktatja heti egyszer!

A szauna jótékony hatásai

A szaunázás ideális kikapcsolódás, ellazít, segít oldani a stresszt, ami már önmagában jótékony hatással van az életminőségre. A forró levegő és a hideg zuhany váltakozása egyfajta sokkterápia a szervezet számára, azonban nem káros. Sőt azzal ellentétben, beindítja az immunrendszer működését, az összehúzódó és kitáguló erek segítik a vérkeringést, gyógyítja az idegrendszert, elmulasztja a fejfájást. Az intenzív izzadással pedig számos méreganyag távozik a szervezetünkből, illetve nem utolsósorban a fogyókúra hatásosságát is növeli.

Alapvetően tehát a szaunázás jótékony hatással van az egészségünkre. Ahhoz viszont, hogy ez így is maradjon be kell tartanunk egy pár szabályt.

Amikor nem ajánlott a szaunázás

Először fontos, hogy ne vigyük túlzásba a szaunázást. A finn szaunák akár 100 Celsius-fokos hőségéből 10-15 percenként érdemes kijönni, venni egy hideg zuhanyt, vagy elmerülni hideg vízben, majd utána folytatni a melegedést. Ezt a ciklust se ismételjük 5-nél többször, illetve érdemes heti 2-3 alkalomra korlátozni a szaunázást. Az infraszaunák esetében is érdemes időnként pihenőt tartani, azonban ezt nyugodtan használhatjuk minden nap.

Ne fogyasszon folyadékot szaunázás közben, kizárólag előtte és utána! Ekkor ugyanis a szervezetünk a frissen elfogyasztott vizet izzadja ki a salakanyagok helyett.

A betegség megelőzésében, illetve a gyógyulás gyorsításában is hatékony a szaunázás. Azonban lázas, fertőző betegként mindenképpen ellenjavallt testünk forrósítása. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek érdemes szaunázás előtt orvossal konzultálni, azonban a betegség enyhébb, kézben tartott formái esetén, akár terápiás céllal is szaunázhat.

Infra vagy finn szauna?

A klasszikus finn szaunát elektromos, gáz, vagy fatüzelésű kályhával fűtik fel, 70-100 Celsius-fok közé. Ez a forró levegő jelenti a legnagyobb megterhelést a szervezetnek. Ezzel szemben az infraszauna hőfoka alacsonyabb, maximum 40 Celsius-fok. Az infrasugarak közvetlenül a testünket melegítik, ezért a hőérzetünk hasonló, sőt gyakran intenzívebb az izzadás is.

Mind a két típusnak megvan a maga előnyei, sokszor az egyéni preferenciák döntenek. Azonban nem kell feltétlenül végleges döntést hozni. Az Eclipse hemlock szauna egyszerre rendelkezik finn szauna kályhával és 8 Redlight™ fűtőtesttel, így Ön dönthet, hogy éppen melyik módon kívánja felfűteni a kabint!

Wellis Hírek

Értesülj a Wellis legfrissebb híreiről első kézből!

Kerti bútor kisokos

Read More

Mit érdemes figyelembe vennünk, ha kerti bútort vásárlunk?

Read More

Jakuzzi medence vásár

Read More