Skip to main content
Összehasonlítás 1

Medenceválasztás: Milyen medence illik az otthonomba?

By július 4th, 2023Hírek

Medenceválasztás: Milyen medence illik az otthonomba?

Medenceválasztás: Milyen medence illik az otthonomba?

Valószínűleg mind egyetértünk abban, hogy a nyári hőség, a tikkasztó kánikula jóval elviselhetőbb egy medencében. A kerti medence ideális kikapcsolódást nyújt a dolgos hétköznapok után, vagy a hétvégéken, amikor otthon pihennénk, sőt, még a gyerekek is imádják. Mire kell azonban figyelni a medence kiválasztásánál, elhelyezésnél, használatánál? A rosszul felállított medence több bosszúságot okoz, mint hasznot, a gondos előkészületek viszont felhőtlen szórakozást kínálnak egész nyárra. Összeszedtük a medence kiválasztásával, elhelyezésével kapcsolatos legfontosabb tippeket.

Medence elhelyezése

Az első kérdés, amit el kell döntenünk, hogy hová szeretnénk elhelyezni a medencénket, illetve, hogy itt mennyi hely áll a rendelkezésünkre. A Lagoon medencék több méretben kaphatók, így Ön is könnyen megtalálhatja a kertjébe legjobban illőt!

A megfelelő hely…

  • Napos! Az első dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy a medence legyen napos helyen. Ez egyrészről fontos azért, hogy a víz gyorsan felmelegedjen, illetve a délutáni órákban is kellemes legyen a fürdőzés. Tartsuk szem előtt, hogy a környéken milyen bokrok, fák, egyéb növények találhatók, hiszen ezeknek a levelei, termései, ágai a medencébe hullhatnak. A tisztítást semmiképpen nem tudjuk megspórolni, azonban bokros, fás területen gyorsabban és nagyobb mértékben koszolódnak a medencék.
  • Elég nagy! Gondoljunk arra, hogy a medencének nem elég pontosan annyi hely, amennyit elfoglal. A medencetechnika, létra, különböző kiegészítők mind helyigényesek, illetve érdemes egy peremet is hagyni a medence körül. Ennek hiányában a fröcskölő víz könnyen mocsarassá változtathatja a medence környékét. Esőzések alkalmával a felcsapódó sár kívülről is koszossá teszi a medence testet, illetve a ki-be járkálás során is több szennyeződést viszünk be magunkkal.
  • Kellően távol van a szomszédtól! Tartsuk szem előtt a szomszédok közelségét, a velük ápolt viszonyt, illetve a kívánt intimitás mértékét. A fürdőzés gyakran hangos tevékenység, előfordulhat, hogy ez zavarja a szomszédokat. Hasonlóan a medencetechnika sem mindig hangtalan, ennek az elhelyezését is érdemes átgondolni. Illetve természetesen előfordulhat az is, hogy a fürdőmatracon lebegve, napozás közben nem mindenki szeretné, hogy a környék lakói csak őt bámulják.
  • Közel van a házhoz! Szintén fontos szempont a medence és a ház közötti kapcsolat. A medence vize a tengerhez, folyókhoz, tavakhoz képest jóval szelídebb és sekélyebb (áramlással, erős hullámzással nem igazán kell számolnunk), nem árt, ha szemmel tudjuk tartani, akár a házból is, hogy a gyerekek mit csinálnak éppen.
  • Jó vízelvezető képességekkel rendelkezik! Ez nem csak a medence leengedésénél fontos, hanem a fürdőzés közben kifolyó víz megfelelő elvezetésénél is biztosítani kell.

Süllyesztett, félig süllyesztett medence

A merevfalú medencéket építhetjük a földbe teljesen, vagy bizonyos mértékig süllyesztve. Ennek számos előnye van, egyszerűbb például a bejutás, sokan esztétikusabbnak gondolják. Előfordulhat, hogy nincs más megoldásunk, mert olyan erős a kiválasztott terület lejtése, hogy máshogy nem tudjuk kiegyenlíteni. Egyébként is célszerűbb a lyukak feltöltése helyett a felfelé kilógó felületek gyalulása. Az alap kiegyenlítéséről azonban a későbbiekben még bővebben lesz szó.

Előnyei közé tartozik még, hogy kisebb eséllyel sérül  a medence teste. Hiába áll ma már rendelkezésünkre minden a kisebb sérülések javításához, jobb, ha inkább elkerüljük őket.

A süllyesztett medence hátránya, hogy könnyebben kerül bele szennyeződés, például a szél miatt, illetve nagyobb eséllyel eshet bele gyermek, vagy háziállat. A medencénk viszont így kap egy állandó helyet, ahonnan szükség szerint ki lehet emelni, azonban a mindennapokban egy komoly, épített medence hatását kelti.

A kivitelezés pont úgy zajlik, mint az épített medence esetében. A tervezett mélyedést ki kell ásni, majd valamilyen alapot készíteni. Ez az alap készülhet betonból, vagy homokból. Ez utóbbi esetében viszont gondos tömörítésre van szükség, talajtömörítő henger, vagy vibrációs lap segítségével.

A süllyesztett medence esetében is extra mérettel kell számolnunk, illetve ebben ekkor hatványozottan érdemes valamiféle peremet kialakítanunk. Továbbá, szem előtt kell tartani, hogy bizonyos talajtípusok hajlamosabbak az omlásra, mozgásra, ezért előfordulhat, hogy a mélyedés falait meg kell támasztani, például zsalukővel.

A medence alap kialakítása

Fontos kérdés, hogy milyen területre lehet felállítani a medencét? Ehhez több szempontot is figyelembe kell vennünk, biztos, hogy valamiféle előkészületre szükségünk lesz.

Medence a füvön

A legegyszerűbb forgatókönyv, hogy a medencét simán a fűre tesszük le. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a medence vízzel teli súlyát elbírja a talaj önmagától is. Ebben is esetben is meg kell győződni viszont róla, hogy a terület vízszintes, kavicsoktól, ágaktól mentes. Esetleg geotextillel, medence alátéttel takarhatjuk az extra védelem érdekében.

Ez a megoldás egyszerű, azonban nem mindig ideális. A medence alatti fű mindenképpen meghal, előfordulhat azonban, hogy penészedik, rohad. Az eső könnyen kimoshatja a földet, a kifröcskölő víz sarassá változtatja, esőnél pedig felcsap a sár.

Arra fel kell készülnünk, hogy a medence leszedése után csúnya foltot fog maga mögött hagyni. Persze a nyomtalan téliesítés egyetlen esetben sem oldható meg, mert a lyuk, illetve az alap is látszik, azonban ez utóbbiak esztétikus, rendezett kivitelezést tesznek lehetővé.

Homok aljzat

Egy fokkal hatékonyabb és elegánsabb megoldás, ha homokból készítünk aljzatot. Ennek első lépéseként kijelöljük a szükséges területet, majd itt eltávolítjuk a göröngyöket, köveket és leásunk 10-15 cm mélyre. A termőréteg eltávolítása azért is ajánlott, hogy biztosan ne nőjön ki semmi a medence alatt. Ilyen körülmények között ez kevéssé valószínű, de semmi sem lehetetlen. Biztosan Ön is látott már a betonjárdán át, magának utat találó növényt.

Ezután egyengessük el a földet, majd tömörítsük. A mélyedések feltöltése helyett érdemes a domború részek elegyengetése gereblyével, így azok biztosan nem fognak megsüllyedni.

Ezután szórjuk le a homokot, maximum 2 cm vastagságban és tömörítsük talajtömörítő hengerrel, vagy vibrációs lappal. A medence külső karimája alatti 30 cm-es sávot tökéletesen síkba kell helyezni, mert ezen fog a medence fala támaszkodni. Az alap akkor sikerül megfelelő keménységűre, ha egy 80 kilós ember, azon végigjárkálva nem hagy nyomot maga után.

Beton alap

Bármilyen medence alá készíthetünk beton aljzatot. Ennek az elkészítése nem tér el semmiben sem, egy általános beton aljzattól. Viszont a segítségével biztosíthatjuk a talaj egyenlő terhelését, minimalizáljuk a megsüllyedés, illetve a föld eső általi kimosásának a veszélyét.

A beton alap hátránya, hogy komoly munkát és tervezést igényel, illetve kifejezetten kemény, ami a medencébe lépve, fürdés közben néha kellemetlen. Ezen azonban tudunk változtatni különböző medence alátétekkel, vagy éppen lépésálló szigetelő anyaggal, más néven XPS-el.  Ez utóbbi ráadásul szigetelő tulajdonságának köszönhetően a talaj irányából érkező, hűtő hatásnak is hatékonyan ellenáll.

Bármilyen alapot is válasszunk, az lesz a medence lelke. Mindenképpen kiemelten kell figyelni a vízszintességre és a különböző, medencetest károsítására képes tényezőkre.

Néha felmerül a kérdés, hogy teraszra lehet-e medencét telepíteni. Ebben az esetben is a fent említett tényezőkre kell figyelni. A vízelvezetés érdekében a legtöbb terasz lejt, ami problémát okozhat. Emellett a vízzel teli medence komoly súllyal rendelkezik, a Lagoon medencék, akár 10 tonnát nyomhatnak, amelyet nem képes minden terasz elviselni, pláne a fából építettek.

Az ideális medence kiválasztása

A Lagoon medencék az Ön kertjében is jól mutatnak! A homokszűrővel ellátott medence család számos előnnyel rendelkezik. A fém fal stabil és biztos tartás nyújt, a szűrő pedig garantáltan tisztán tartja a medence vizét.

Az egyszerű kivitel 90 centiméteres vízmélységet biztosít. A 460 centiméteres medence már a teljes család számára ideális kikapcsolódást biztosít. Kisebb kertekbe pedig a 360 centiméteres a megfelelő választás.

Szintén ebben a két méretben kapható a Lagoon Deluxe kivitel, ennek azonban már 120 centiméter a mélysége. Emellett a merev fém fal kívülről fautánzat borítással van fedve, így garantáltan esztétikus megjelenést nyújt.

Mindegyik medencéhez részletes használati és felállítási útmutatót adunk, azonban felkészült kollégáink is rendelkezésére állnak, kérdések esetén. Keresse őket bizalommal!

Medence kiegészítők

A medence helyének gondos megtervezése, előkészítése, majd az ezt követő szakszerű felállítás, csak rövidtávon garantálja a sikert. A medencét ezek után karban kell tartani, a víz minőségét folyamatosan biztosítani kell.

Ebben nyújtanak segítséget, a különböző,  kínálatunkban elérhető medence kiegészítő termékek. A víz tisztítása, tisztán tartása, a megfelelő vegyszer mennyiség beállítása, illetve a medence védelme, a használaton kívüli időszakban, hosszú évekkel meghosszabbíthatja a gondtalan használatot.

A szakszerű karbantartásról szintén a medencéhez kapott útmutatóban olvashat.

A medence téliesítése

A merevfalú medencék nagy előnye, hogy nem szükséges minden télen teljesen leengedni belőlük vizet, majd szétszerelni és valahol, jelentős tárolókapacitást igénybevételével tárolni. Majd tavasszal újra összeszerelni és feltölteni vízzel.

  • A téliesítés első lépése a megfelelő évközi karbantartás. A medencében lévő víz rendszeres kezelése, szűrése fontos, a fürdési szezon vége után is.
  • Ezután jön a víz leengedése. A víznek be kell állítani a megfelelő pH értékét, majd meg kell tisztítani a medence alját és a víz felszínét. Ezt követi a vízszint csökkentése, nagyjából 10 cm-el. Ezt követően távolítsuk el az eredeti vízszintet jelző lerakódásokat. A maradék vizet pedig téliesítő készítménnyel kell kezelni
  • A harmadik lépés a kötések, csavarok ellenőrzése. Meg kell róla győződni, hogy minden kötés helyesen csatlakozik, a medence fala nem csúszott ki a sínből, illetve a csavarok is meg vannak húzva.
  • Meg kell előzni a rozsdásodást. Minden karcot, sérülést célszerű korróziógátló festékkel bekenni.
  • Ellenőrizni kell a fóliát. A fólia teteje legyen továbbra is a medencéhez, azt nem kell télire kivenni.
  • Meg kell szüntetni a szivárgást. Az esetleges szivárgás télen komoly károkat okozhat, ezért alaposan fel kell deríteni, hogy találunk-e ilyet.
  • Gondoskodni kell a tartozékokról. A medence tartozékait, ideértve a létrát ki kell szedni a medencéből, a szűrőberendezést az eszköz használati utasításai szerint kell téliesíteni, a szkimmert és a fúvókát pedig fent kell hagyni.

A gondosan téliesített medence tavasszal, rövid előkészületi munkálatok során újból használható. A merevfalú medencék ilyen módon képesek, hosszú évekre biztosítani a szórakozást az egész család számára. Az állandó medencéknél azonban a felállításuk egyszerűbb és a beszerzésük is jóval olcsóbb!

Wellis Hírek

Értesülj a Wellis legfrissebb híreiről első kézből!

Egy modern zuhanykabin bárhol jól mutat!

Read More

Kerti bútor kisokos

Read More

Mit érdemes figyelembe vennünk, ha kerti bútort vásárlunk?

Read More