Skip to main content
Összehasonlítás 1

Stresszcsökkentés szaunázással

By augusztus 8th, 2023Hírek

Stresszcsökkentés szaunázással

Stresszcsökkentés szaunázással

A szaunázás jótékony hatásai közé tartozik a stresszcsökkentés. Amikor belépünk a meleg szaunába, a testünk megváltozott állapotba kerül. A magas hőmérséklet miatt a vérerek kitágulnak, és ezáltal nő a vérkeringés. Ez azonnali relaxációt eredményez, mivel a feszültség oldódni kezd a testben.

Szaunázás ciklusai

A szaunázás jellemzően ciklikus tevékenység, amit 15-20 perc forróság után hideg zuhany, vagy az északi hagyományoknak megfelelően a jeges vízbe merülés követ. Majd ennek a ciklusnak az ismétlése következik, a kívánt hatás tükrében.

A szaunázás számos jótékony hatással bír. Beindítja az immunrendszert, csökkenti a stresszt, serkenti a vérkeringést és javítja a bőrünk minőségét. Az izzadáson keresztül pedig elősegíti a fogyást, illetve számos méreganyagot távolít el a testünkből.

Szaunázás stresszcsökkentés céljával

Attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni, ismételhetjük a szaunázás ciklusait 1-5 alkalommal. 5 ciklusnál több a legtöbb esetben nem ajánlott.

Amikor a cél a stresszcsökkentés, akkor érdemes 3, esetleg 4 ciklust csinálni, ezt nevezzük relaxáló szaunázásnak. Nagy fokú ellazulást eredményez, ezért érdemes megterhelő szellemi, vagy fizikai munkát követően csinálni. Utána mindenképpen szánjunk  legalább 1-2 órát a pihenésre. 

Amikor napközben szeretnénk felfrissíteni magunkat, felkészülni a nap második szakaszára, akkor érdemes ezt két ciklussal megtenni, majd utána fél órát pihenésre szánni. Ilyenkor energikusak, kipihentek leszünk. Ha pedig intenzív fizikai, vagy szellemi megterhelésre készülnénk, akkor azt egy ciklussal tehetjük meg. Amennyiben a cél a sportolás, a hűtési szakaszt érdemes rövidre venni, hogy izmaink melegek maradjanak.

Gyakori szauna típusok

Manapság a két legelterjedtebb típus a finn- és az infraszauna. A finn szaunák hagyományosan, kályhával 70-100 Celsius-fok körüli hőmérsékletűre fűtött kabinok. A páratartalmat forró kövekre fröcskölt vízzel állítják 10-30% között. A megterhelő hőség miatt érdemes 10-15 percre csökkenteni a ciklus szaunán belül eltöltött részét.

Az infraszauna infra sugarakkal melegíti közvetlenül a testünket, a levegő hőmérséklete és a páratartalom is alacsonyabb. A szervezetre kevésbé megterhelő, viszont intenzívebb izzadást okoz. A finn szaunával ellentétben akár minden nap használhatjuk, előbbi használatát ajánlott heti 2-3 alkalomra korlátozni.

Wellis Hírek

Értesülj a Wellis legfrissebb híreiről első kézből!

Kerti bútor kisokos

Read More

Mit érdemes figyelembe vennünk, ha kerti bútort vásárlunk?

Read More

Jakuzzi medence vásár

Read More