Skip to main content
Összehasonlítás 1

A medence tisztításának, karbantartásának alapjai

By július 21st, 2022Hírek

A medence tisztításának, karbantartásának alapjai

A medence tisztításának, karbantartásának alapjai

A medence tisztítása, karbantartása az, ami a vásárlás során a legelső kérdés szokott lenni. Sokan bonyolultnak és drágának tartják, azonban sokkal egyszerűbb, mint amilyennek hangzik.

Mielőtt kipróbálná új masszázsmedencéjét, szánjon pár percet arra, hogy megismerkedjen vele. A jakuzzi egy kisebb úszómedencének tekinthető, így ugyanazt az alapvető gondoskodást igényli.

A jó vízkeringés fenntartása

Ez az első és legfontosabb szabály. Tartsa be az egyszerű tisztítási ütemtervet, ami kiegyensúlyozza a víz kémiáját, valamint fenntartja a jakuzziban a jó keringést A víz keringetése segít megóvni a szennyeződésektől a jakuzzit azáltal, hogy átengedi ezeket a medence patronos szűrőin.

A modelltől függően a fürdőnek automatikus keringési ütemezése lehet, amely biztosítja, hogy naponta egyszer vagy kétszer véghez vigye a beállított ütemtervet. Ezek a ciklusok körülbelül 15-20 percig (vagy tovább) keringetik a vizet, hogy biztosítsák az összes víz áthaladását a szűrőkön.

Ha a medence nem rendelkezik automatikus keringetéssel, akkor feltétlenül kapcsolja be 15-20 percre, naponta kétszer, hogy biztosítsa a víz felfrissülését.

A medence tisztítása kritikus része a pezsgőfürdő hatékony karbantartásának.

A beltéri és a kültéri jakuzzikban is gyakran előfordul, hogy különböző szennyeződések akadályozzák a pihenésünket. Tartsa tisztán a vízvonalat és az üléseket, ez segít megelőzni az esetleges víz problémákat is. Ha hetente egy szivacs segítségével áttörli a medence burkolatát és az üléseket, valamint kiszedi a beleesett szennyeződéseket, medencéje meghálálja!

Emellett hetente fertőtlenítő és tisztító folyadékot is öntsünk a vízbe, hogy a penészesedést elkerüljük.

A heti takarítás elengedhetetlen a medence karbantartásához. Érdemes 3-4 havonta leengedni a vizet és alaposabban kitakarítani. Erre gyakrabban lehet szükség, ha naponta vagy egyszerre sokan használják a medencét. Ennek az egyértelmű tisztasági okokon kívül a medence épségét őrző funkciói is vannak.

Hogyan tisztítsa meg a szűrőket?

A jakuzzi szűrői azok, amik a legtöbbet működnek a medence bekapcsolt állapotában. Alaposan meg kell tisztítani őket, hogy megfelelően működjenek. Három féle módszerrel tarthatjuk tisztán a szűrőket: öblítés, permetezés és áztatás.

A legegyszerűbb, amit minél többször csinálunk, annál jobb lesz a víz minősége, az öblítés. Öblítse le a medence szűrőit meleg vízzel vagy a kerti tömlővel, különösen, ha a szokásosnál többet használta a fürdőt.

Az alaposabb tisztítás érdekében hetente permetezzük be a medence szűrőit szűrőtisztítóval. Ne felejtsük el leöblíteni őket utána.

Áztassuk be a szűrőket vegyi tisztítószerben minden alkalommal, amikor leeresztjük és újratöltjük a jakuzzit, hogy meghosszabbítsuk élettartamát és feloldjuk a makacs szennyeződéseket. Ezt követően többször, alaposan öblítsük le őket.

Amikor a szűrők elérik azt a pontot, hogy még a vegyszeres áztatás sem tisztítja meg őket teljesen, ideje lecserélni őket.

Eresszük le a vizet és tisztítsuk meg medencét 3-4 havonta.

Mivel kis víztömeggel van dolgunk, szennyeződések halmozódnak fel, ami megnehezíti a vegyszerek működését. A probléma megoldása érdekében javasoljuk, hogy 3-4 havonta cserélje ki a vizet a medencében. Gyakrabban kell cserélnie, ha sokat használja az élménymedencét.

Annak érdekében, hogy az újratöltés után a jakuzzi vize kristálytiszta legyen, érdemes a belsejét és külsejét is megtisztítani, miközben leereszti és feltölti. Használjon ehhez speciális vegyszert, ami a csövekben lévő lerakódott szennyeződéseket feloldja.

Hozza egyensúlyba a medence vizének kémiáját!

A medence vizének kiegyensúlyozása hasonló az úszómedence vizének kiegyensúlyozásához, de a drasztikus méretkülönbség miatt kicsit bonyolultabb. Mielőtt azonban bármit hozzáadna a jakuzzihoz szüksége van egy alapértékre a víz jelenlegi kémiájáról. Amikor a jakuzzi megtelt, tesztelje a vizet a pH és a lúgosság meghatározásához.

Milyen vegyszerekre lehet szüksége?

  • pH-növelő és pH-csökkentő a pH beállításához
  • Lúgosságnövelő, amely megvédi a medence pH-ját a drasztikus változástól
  • Fertőtlenítőszer (klór vagy bróm) a baktériumok és egyéb szennyeződések elpusztítására
  • Sokkolószer (nem klór vagy diklór), hogy a fertőtlenítőszert oxigén hozzáadásával, valamint a klóraminok és baktériumok eltávolításával lendületbe hozza
  • Tesztcsíkok vagy folyékony tesztkészlet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az összes vegyszerszint a megfelelő tartományban van
  • Habzásgátló (opcionális) a habos pezsgőfürdővíz gyors eltávolításához

A medence pH-jának és lúgosságának beállítása.

Törekedjen 7,4 és 7,6 közötti pH-értékre. Az ezen tartomány alatti értékek túl savasak lesznek, így a víz könnyen károsíthatja a burkolatot és irritálhatja a bőrt és a szemet. A tartomány feletti értékek sem jók, ugyanis a víz így csökkenti a fertőtlenítőszer hatékonyságát, és hajlamos lesz a zavarosodásra.

A megfelelő lúgosság érdekében 100 ppm-től 150 ppm-ig terjedő értéket szükséges kialakítani. 

Hogyan adjunk fertőtlenítőszert a jakuzzi vizéhez?

Adja hozzá a választott fertőtlenítőszert a csomagoláson található utasításoknak megfelelően, és tesztelje újra, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a pH és a lúgosság az optimális tartományon belül van.

Felgyorsíthatja a vegyszerek keverési sebességét (és elősegítheti a jakuzzi ő gyorsabb felmelegedését) a fúvó szelepek elzárásával.

A sokkolás

Ha hosszú ideig nem, vagy éppen sokat használta a medencét, érdemes a sokkolás technikáját alkalmazni, hogy megbizonyosodjon róla, hogy teljesen fertőtlenített állapotban van.

Tegye a sokkolást a jakuzzi ütemezett karbantartásának rendszeres részévé, hogy vize biztonságos és tiszta legyen.

A sokkolás menete rendkívül egyszerű: Először is be kell állítani a fent leírt módon a víz pH értékét. Ezután adjon a medence vizéhez, már előzetesen csapvízben feloldott klórgranulátumot. Általában 10 m3-hez fél kg-ot ajánlunk. Majd ezután kezdjük meg a medencevíz forgatását. A forgatás megkezdése után két-három órával adagoljunk pelyhesítőszert a vízhez, a víz felszínén egyenletesen elosztva. A pelyhesítőszer hozzáadása után folytassuk a vízforgatást 1-2 óráig, majd kapcsoljuk le a szivattyút. Érdemes a folyamatot délutánra időzíteni.

Éjszaka a klór megöli az algákat, a pelyhesítőszer pedig összetapasztja őket porszívózható pelyhekké. Reggel alaposan porszívózza ki a medencét, a kiszívott vizet a csatornára engedje, hogy az elpusztult alga ne szennyezze a szűrőjét. Ezekután mérje meg a klór koncentrációt: ha a klórszint 24 óra alatt 1 mg/l koncentráció alá csökken, az arra utal, hogy a medencében még van alga. Ebben az esetben ismételje meg a sokkolást! Ha a klórszint magas, és az is marad, a sokkolás sikeres volt, de nem ajánlott még a fürdőzés, mert egészségkárosító hatása lehet. Ilyenkor érdemes 1 napot használat előtt.

A medence vizének tesztelése.

Minden héten tesztelje a vizet, akár tesztcsíkokkal, akár folyékony tesztkészlettel, és szükség szerint állítsa be a víz kémiáját a fent ismertetett módon.

Ennek a három fő szabálynak a követése szilárd alapot biztosít a jakuzzi tisztántartásához. Nincs is már másra szüksége, mint egy hatékony és következetes medence karbantartási ütemtervre.

A medence karbantartási ütemterve.

A jakuzzi rendszeres karbantartási ütemterve elengedhetetlen a medence és annak felszerelései karbantartásához és egészségének megőrzéséhez. A következő napi, heti, havi és negyedéves ütemterv a medence karbantartására vonatkozóan segít megelőzni a zavaros fürdővizet, és megőrizni annak higiénikusságát.

A medence napi tisztítása

  • Használat után adjon hozzá regisztrált fertőtlenítőszert
  • Ellenőrizze és tartsa fenn a fertőtlenítőszer szintjét akkor is, ha a jakuzzit nem használja mindennap
  • Ellenőrizze a víz hőmérsékletét, hogy nincs-e probléma a rendszerrel

Heti medence karbantartás

  • Tesztelje a fertőtlenítőszert, a lúgosságot és a pH-szintet
  • Sokkolja a vizet
  • Kontrolálja a foltokat és a vízkövet
  • Szükség esetén állítsa be a víz pH-értékét és lúgosságát
  • A szennyeződések csökkentése érdekében törölje le a vízvonal feletti törmeléket
  • Ha szükséges, öblítse ki a szűrőket
  • Törölje le a medence fedelének mindkét oldalát a penész elkerülése érdekében

Havi medence karbantartás

  • Tisztítsa meg megfelelően a szűrőket
  • Ellenőrizze, hogy a fúvókák megfelelően működnek-e

Negyedéves medence karbantartás

  • Tisztítsa meg a csöveket
  • Ürítse ki és tisztítsa meg a jakuzzit
  • Távolítsa el és helyezzen be egy új vagy tiszta szűrőt
  • Töltse fel vízzel
  • Adjon hozzá vegyszereket és tesztszinteket
  • Tisztítsa meg a pezsgőfürdő külső falait

Ha ezeket a tanácsokat követi, medencéje tisztítása nem fog problémát okozni és sokáig tudják használni a relaxáló és feltöltő fürdés élményét!

Wellis Hírek

Értesülj a Wellis legfrissebb híreiről első kézből!

Kádak a Wellis kínálatából!

Read More

Látogasson el a Mozaik Csempe és Szaniter Vásárra Szolnokon!

Read More

Egy modern zuhanykabin bárhol jól mutat!

Read More